22 lip 2018

KREM BUDYNIOWY / 3 PRZEPISY!!!


Krem budyniowy to jedno z najlepszych urozmaiceń słodkich wypieków.
Wykorzystywany jest najczęściej do tortów, tart, ptysiów. 
Zbyt rzadką masę budyniową można zagęścić mąką ziemniaczaną lub żelatyną.
Do przygotowania kremu budyniowego można wykorzystać gotowy, kupiony w sklepie budyń.
Warto jednak sprawdzić skład na opakowaniu i wybrać najlepszy produkt.

Krem budyniowy: do tarty, do babeczek, do ptysiów.
To jeden z moich ulubionych dodatków do dań na słodko.
Kojarzy się z dzieciństwem i pyszną karpatką. Stąd też inna nazwa - krem karpatkowy.

Podstawowa wersja kremu może zostać także lekko urozmaicona.
Często wzbogaca się go o kakao, kawę oraz różnego rodzaju alkohole.

Jest prosty w przygotowaniu, jednak nie zawsze wychodzi za pierwszym razem.
Warto, więc wspomagać się sprawdzonymi recepturami. 
 
  

#1. Krem budyniowy, przepis:


Potrzebne składniki:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2/3 kostki masła
1 op. cukru waniliowego
4 czubate łyżki mąki pszennej
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
tłuszcz i kasza manna do nasmarowania brytfanki
cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:
2/3 mleka przelej do rondla, dodaj cukry, masło i całość zagotuj.
Pozostałe mleko zmiksuj z jajkami i mąką, a następnie wlej do gorącego mleka.
Gotuj przez 1-2 minuty energicznie mieszając, by masa się nie przypaliła i nie powstały grudki.

Ostudź, wstaw do lodówki, a przed podaniem prósz cukrem pudrem.
Rada: Jeśli lubisz kremy bardziej maślane, dodaj do składników więcej masła.

#2. Krem budyniowy, przepis:
Potrzebne składniki:
1 litr mleka
4 żółtka
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g masła
esencja waniliowa (najlepiej ziarna z połowy laski waniliowej)

Sposób przygotowania:
Najpierw do garnka wlewamy połowę (500 ml) mleka i gotujemy.
W tym czasie miksujemy ze sobą - żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier z drugą
połową mleka. Kiedy mleko zawrze, wlewamy do niego zmiksowaną masę i gotujemy budyń, 
mieszając. Po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.


#3. Krem budyniowy espresso, przepis:
Potrzebne składniki:
1 1/2 szklanki mleka (1%)
2 jajka
2 płaskie łyżki cukru
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso lub bezkofeinowej
1 łyżeczka cukru waniliowego
mielony cynamon i cienkie paseczki skórki cytrynowej do dekoracji.

Sposób przygotowania
W misce dokładnie ubijamy mleko, jajka, cukier, kawę i cukier waniliowy.
Rozlewamy do 4 żaroodpornych miseczek i ustawiamy na patelni o średnicy 25 cm.
Na patelnię wlewamy tyle wody, aby sięgała na wysokość 1,2 cm poniżej górnej krawędzi
miseczek i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Następnie miseczki z kremem
studzimy, nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. 
Dekorujemy cynamonem i skórką cytrynową.

źródło: Bayaderka, Ugotuj
składniki: Lidl

Dajcie koniecznie znać, co myślicie o połączeniu mody z kuchnią na blogu! ;)
Zachęcam Was również do zobaczenia przepisu na leczo - TUTAJ.

12 komentarzy:

  1. oooo to chodziło Paatt 😋😄😘

    OdpowiedzUsuń
  2. Następnym razem poprosimy o więcej zdjęć tak jak w przypadku leczo krok po kroku :) smacznego hihi!

    OdpowiedzUsuń
  3. O buziuchno, jak to pięknie i smakowicie wygląda! MNIAM MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba wypróbuję przepis numer 2 :D
    Zrobiłaś mi smaka, haha
    fotografiawswiecie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. karpatkę od zawsze robi moja mama i wszyscy się nią totalnie zachwycają, a mnie tak szczerze mówiąc zupełnie nie podchodzi ten krem. ;< i zawsze rozpaczałam, gdy mama robiła karpatkę i tylko ją, a ja jej nie jadłam. ;<
    pozdrawiam serdecznie.
    https://poprostumadusia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany jakie to wszystko jest takie w oczy rzucające aż brzuch zaburczał :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie krem budyniowy musi być! Wykorzystam przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie czy można zrobić krem budyniowy z samą mąką ziemniaczaną? Bezglutenowa

    OdpowiedzUsuń