25 lip 2018

CIASTA OREO / 4 PRZEPISY!!!








Ciastka Oreo, któż z Nas ich nie lubi..znajdź idealny dla siebie przepis spośród poniższych
 i spróbuj go zrobić. Przekonaj się, jakie to proste! 
 
#1 Dyniowy sernik Oreo.
Ciemny kolor ciastek i złocisty kolor dyni idealnie się ze sobą komponują,
a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda!

 Porcje: 20
Czas przygotowania: 120 minut
Poziom trudności: Średni

Składniki:
Tortownica 24 cm

Spód
250 gram ciastek oreo
70 gram masła

Dyniowy ser:
800 gram sera białego (3 razy mielonego),
300 gram ricotty 
150 gram masła 82% tłuszczu
1 i 3/4 szklanki gęstego puree z dyni
220 gram cukru pudru
7 jajek 
1 budyń śmietankowy 
1 łyżka kaszy manna
16 sztuk ciastek oreo (1 paczka 175 gramowa)

Wykończenie:
250 ml śmietanki 30 %
2 łyżeczki żelatyny
0,5 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki wody
Około 6 ciastek oreo

Sposób przygotowania przepisu:  


1. SPÓD: Ciastka umieszczamy w malakserze i rozkruszamy je. 
Do otrzymanego "ciasteczkowego piasku" dodajemy rozpuszczone masło ponownie całość miksujemy.


2. Otrzymaną masą wykładamy dno tortownicy. Całość wkładamy do lodówki na 
około 30 minut, by spód zastygł. W między czasie przygotowujemy ser.


3. SER DYNIOWY: Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone ubijamy z 
dodatkiem szczypty soli na sztywno. Do malaksera przekładamy masło, żółtka,
cukier puder oraz ser biały i ricotta. Składniki dokładnie miksujemy do uzyskania 
jednolitej serowej masy. Do zmiksowanych składników dodajemy dynię.
Całość ponownie miksujemy.


4. W dalszej kolejności dodajemy kaszę oraz budyń. Jak tylko składniki się 
połączą dodajemy do nich pianę z białek. Delikatnie łączymy ją z masą serową.
Dyniowy ser dzielimy mniej więcej na trzy części.



5. Na przygotowany spód wykładamy 1/3 masy serowej. Układamy na niej
połowę ciastek oreo, całych i przepołowionych. Na ciastka wykładamy następną
1/3 masy serowej i tak jak poprzednio wbijamy w nią pozostałe ciastka.
Całość przykrywamy ostatnią częścią dyniowego sera. Wierzch wygładzamy.
Sernik pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu dokładnie
go studzimy. Zimny sernik wykańczamy śmietanką i posypką z ciastek.
Przed dekoracją możemy ściąć zrumieniony wierzch sernika.


6. WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i delikatnie studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier. Na koniec
wlewamy żelatynę i dokładnie miksujemy. Gotową śmietankę wykładamy na
zimny sernik. Wierzch śmietanki posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Całość schładzamy około
30 minut, by śmietanka zastygła. GOTOWE.


 
#2. Sernik z Oreo i malinami. 
 Smakowite połączenie słodkich ciastek oreo i kwaskawych malin. 
Nie tylko jest pyszne, ale też ciekawie i kolorowo wygląda. 

 Porcje: 15
Czas przygotowania: 60 minut
Poziom trudności: Łatwy

Składniki:
Blaszka o wymiarach 25/30 cm
  
Kruche ciasto
2 żółtka
3 szklanki mąki 
200 gram masła
2-3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao 

masa serowa:
1 kg sera 3-krotnie mielonego
1 szklanka cukru
100 gram masła
5 jajek
1 budyń śmietankowy 

ponadto:
150 gram ciastek oreo
200 gram malin
cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu


1.  KRUCHY SPÓD: Wszystkie składniki połącz i podziel na dwie części
(mniejszą i większą). Uformuj kule, zawiń i chłodź godzinę w lodówce.
Po tym czasie większą częścią ciasta wylep dno blachy wyłożonej papierem
do pieczenia (można po nakłuwać widelcem). Piecz 12 minut w 180 stopniach
Celsjusza.


2. MASA SEROWA: Miękkie masło utrzyj na puch. Dodawaj cukier, wciąż
ucierając, a następnie po jednym żółtku. Łyżkami dodawaj ser i proszek
budyniowy. Na końcu delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą z białek
(można użyć też białek z kruchego ciasta).


3. Na podpieczony kruchy spód wyłóż 1/3 masy serowej i posyp
pokruszonymi ciastkami i malinami. Ponownie wyłóż masę serową, ciastka
i maliny i przykryj pozostałą masą serową. Na wierzch zetrzyj drugą część
schłodzonego ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni
Celsjusza. Piecz 60 minut, studź w otwartym piekarniku, po czym wstaw do
lodówki. Przed podaniem sernik oprósz cukrem pudrem. GOTOWE.


#3. Puszysty sernik Oreo.
Delikatny z czekoladową polewą, z kawałkami ciastek..musicie go spróbować.

Porcje: 16
Czas przygotowania: 70 minut
Poziom trudności: Średni

Składniki:
Tortownica 24 cm

1 kg sera na serniki (wiaderko)
4 jajka
400 gram mleka skondensowanego słodzonego 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
2 łyżki mąki pszennej
łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 czekolada deserowa
40 ml śmietanki 30 %
16 ciasteczek oreo 

Sposób przygotowania przepisu:

Do misy miksera przekładamy wszystkie składniki, krótko miksujemy, tylko do połączenia.
12 ciasteczek grubo łamiemy i mieszamy z masą serową. Do tortownicy wlewamy masę
sernikową. Pieczemy w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 60 minut.
Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy w nim sernik.
 Po ostygnięciu wkładamy do lodówki na całą noc. 
Polewa: W kąpieli wodnej podgrzewamy połamaną czekoladę i śmietankę.
Polewamy sernik, posypujemy pozostałymi ciasteczkami. GOTOWE.


 
#4. Kokosowy sernik na zimno z oreo.
Kokos, oreo i...jagody!

Porcje: 10
Czas przygotowania: 240 minut
Poziom trudności: Łatwy

Składniki:
Tortownica 24 cm

0,5 kg serka naturalnego
1 puszka mleczka kokosowego
2 łyżki żelatyny + pół szklanki mleka
1 cukier wanilinowy
1 łyżka cukru pudru
2 paczki ciastek oreo

ok. 0,5 kg jagód + 2 łyżki żelatyny + 2 łyżki cukru.


Sposób przygotowania przepisu:
Żelatynę namoczyć w mleku, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić.
Serek zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i mlekiem kokosowym.
Jedną paczkę ciastek zmiksować w blenderze, wysypać na dnie tortownicy i ugniatać.
Wylać na to część sera, rozłożyć ciastka z drugiej paczki i wylać resztę sera.
Wstawić do lodówki.
Jagody podlać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier i gotować aż owoce zaczną się rozpadać.
Zmiksować całość blenderem, zestawić z palnika, wsypać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia.
Wystudzony mus jagodowy wylać na sernik i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
GOTOWE.

źródło: przeslijprzepis

SMACZNEGO!♥
PS. Dzięki, że jesteście ze mną już ponad 5 lat!

13 komentarzy:

  1. Lubisz piec? a co z modą będzie jeszcze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam wszystko co związane z kuchnią. PS. jestem kucharką z zawodu^ :D

      Będzie moda, niebawem ♥

      Usuń
  2. Pisałaś na instagramie o q&a a moim zdaniem możesz tez wybrać pytania które są zadawane nawe tutaj pod postami bo często tutaj zaglądam i widziałam dużo pytań na które nie udzielilaś odpowiedzi prejrzyj ;))


    A ciacha wyglądają przepysznie! jak będe miała czas to coś zorbię napewno ;));**

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lepiej założyć dwa blogi jeden do mody drugi do kuchni?

    OdpowiedzUsuń
  4. serink z malinami kusi mnie najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten ostatni na pewno wykorzystam przepis na zimno :)

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2018/07/jeansowa-spodnica-z-guzikami.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają :) na pewno coś zrobię!

    To już 5lat? Ja jestem od początku z Tobą :* gratuluję i duzo życzę sukcesów.

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję osiągnięć i oczywiście oby jak najdłużej na blogu!! ♥


    a ciasta wyglądają przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam mniam <3 kocham oreo!

    OdpowiedzUsuń
  9. Co za pyszności, może więcej takich przepisów?;)

    OdpowiedzUsuń